Szteroid profilaxis a várandósság alatt

Horváth Rita

Dr. Horváth Rita
I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

Mit jelent a szteroid profilaxis?

Kis dózisú szteroid injekciót alkalmazunk várandósság alatt azokban az esetben, amikor a magzat megszületése a 34. terhesség hét előtt várható.

Mi történik a magzat szervezetében a szteroid hatására?

A szteroid az anya szervezetéből a magzat szervezetébe jut, ahol a magzati tüdő érését serkenti, segítve ezzel a koraszülött alkalmazkodását a megszületést követően. A szteroid kezelés növeli annak az anyagnak a termelődését (surfactant) ami a tüdőben elhelyezkedő léghólyagokat béleli. Koraszülést követően, a szülést megelőzően alkalmazott szteroid profilaxis csökkenti az újszülöttkori légzészavar (respirációs disstressz szindróma), az agykamrákba törő agyvérzés, a súlyos bélgyulladás (necrotizáló enterocolitis) és a koraszülöttségből adódó halálozás előfordulását.

Mikor alkalmazunk szteroid profilaxist terhességben?

Szteroid profilaxist fenyegető koraszülés esetén alkalmazunk, a magzati tüdő érettségének fokozására, a 24. és a 34. terhességi hét között. Fenyegető koraszülés alatt elsősorban a méhszáj tágulásával járó méhtevékenységet értjük. Azokban az esetekben is alkalmazunk szteroid profilaxist, amikor a 34. terhességi hét előtt burokrepedés történik, valamint ha egyéb anyai és magzati betegségek következtében a szülés várhatóan a 34. terhességi hét előtt következik be.

Milyen mellékhatásai lehetnek a szteroid kezelésnek?

A kezelés hatására az anyai szervezetben átmeneti vércukorszint emelkedés lép fel. A szteroid kezelés a magzatoknál átmenetileg csökkent mozgástevékenységet okozhat, ami a gyógyszer beadását követően néhány nap alatt spontán rendeződik.

 

  • Már egyetlen hívásával támogathatja A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt
    • Már egyetlen hívásával támogathatja A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt

    • Watch Video