Préeklampsziával kapcsolatos kérdések

Dr. Rigó János

Prof. Rigó János
I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

A préeklampszia az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb terhesség alatt jelentkező kórkép, mely az anya és a magzat egészségét és életét veszélyezteti. A várandós nők 3-5%-át érinti. Hazánkban közel 3000 várandós nőt érint évente.

Mit jelent a préeklampszia?

A kórképet a terhesség alatti magas vérnyomás és ahhoz társuló valamilyen szerv vagy szervek funkciózavara, kóros működése jellemzi. Leggyakrabban a vese érintettsége észlelhető, ennek jele a vizeletben észlelhető fehérjeürítés.

Megelőzhető-e vagy előre megjósolható-e a kórkép?

Sajnos jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan lehetőség, mely segítségével a betegség kialakulása megelőzhető. A betegség kifejlődésének kockázatát csökkentheti a kis mennyiségben alkalmazott aszpirin. A kórkép előrejelzése nem megoldott. Nincs olyan elfogadott módszer, mely megbízhatóan előre jelezni képes a betegség kialakulását.

Ismerünk-e hajlamosító tényezőket?

Több ilyen tényező is ismert. A terhesség előtt már fennálló magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, egyes autoimmun kórképek. Ha a családban előfordult a betegség szintén jelentősen emelkedik a kórkép kialakulásának a kockázata.

Hogyan lehet gyógyítani a préeklampsziát?

A kórkép lefolyását nehéz megjósolni. Az várandós és a magzat szoros ellenőrzése szükséges, amit kórházi körülmények között tanácsos megvalósítani. Célszerű olyan intézetben kezelni a préeklampsziás beteget, ahol a kezelő orvosok megfelelő tapasztalattal és jártassággal rendelkeznek e betegek gondozásában. A terápiában a vérnyomáscsökkentő kezelés fontos szerepet játszik, de a végleges gyógyulását a terhesség lezárása jelenti a megfelelő időpontban. Sajnos gyakran koraszüléssel végződik a terhesség, ezért olyan klinikán vagy kórházban kell kezelni a várandóst, ahol a koraszülöttek ellátása is biztosított.

Vannak-e a kórképnek késői következményei?

Az esetek többségében a szülést követően magas vérnyomás megszűnik és az adott szerv funkciózavara is rendeződik. A préeklampszián átesett nők között azonban a későbbi életkorban a szív- és érrendszeri betegségek a cukorbetegség gyakrabban fordul elő, aminek a kialakulása megfelelő életmóddal megelőzhető vagy késleltethető.

 

  • Már egyetlen hívásával támogathatja A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt
    • Már egyetlen hívásával támogathatja A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt

    • Watch Video