Nonó születése

image-1

 

A kislányom születésének történetét két okból tartom nagyon fontosnak elmondani másoknak. Az egyik, hogy minél több kismamához eljuthasson a nálam kialakult kórkép híre és létezése, a másik, hogy akik kórház választás előtt állnak, a kérdésben melyik intézményben hozzák világra gyermeküket, nos azokat meggyőzzem, hogy csakis a SOTE I. számú szülészeti klinikáját válasszák.

20170713_1022452017. május 5-én pénteken este hatkor még itthonról dolgoztam, akkor jártam a 29. hétben. Vacsorát követően kellemetlennek éreztem a gyomrom, amit betudtam annak, hogy többet ehettem a kelleténél. Május 6-án (szombat) Hajnali 3 órakor arra ébredtem, hogy a gyomrom szó szerint kiakar szakadni a helyéről és nagyon erős hányingerem volt. Reggel 7 óra magasságában végül már egy hányást és hidegrázást követően elindultunk férjemmel a lakcím szerinti területileg illetékes kórház felé (elsődlegesen itt szültem volna!), amit kifejezetten hangsúlyoznék, hogy nem a SOTE klinikája, de budapesti kórház. Itt az első pofon azzal ért, amikor azzal fogadtak, hogy gyomor problémával menjek háziorvoshoz, az nem nőgyógyászati-szülészeti probléma …. Mivel már úgyis ott voltunk és még mindig nem éreztem magam túl jól kikönyörögtem, hogy vizsgáljanak meg, legalább ultrahangozzák meg a kicsikémet, hogy vele minden rendben van e. Több, mint 4 órányi várakozás után megvizsgáltak és a szerencsémre egy főorvos asszony pont bent tartózkodott a vizsgálóban, amikor soroltam a panaszaim és ő kérte kifejezetten a vizsgáló orvostól, hogy csináljanak vérvételt is. A labor eredményeim akkor emelkedett máj funkciókat és csökkent trombocyta számot mutatott, a vérnyomásom 137 körüli – még normál tartomány – volt. Az említett főorvos asszony nem engedett már haza, kérte, hogy feküdjek be megfigyelésre. Ebben a kórházban feküdtem hétfő délutánig, (a 2,5 nap alatt egyszer már volt 160-as vérnyomás kiugrásom és többször 140-es vérnyomást mértek) amikor is kiengedtek azzal, hogy semmi probléma nincs, de ha újra előfordulnának a tünetek, akkor menjek vissza.

A tüneteim nem hogy nem múltak el, sajnos újra-újra visszatértek és egyre nagyobb intenzitással. 2017. május 8-án hétfőn – még aznap délután – találkoztam Professzor Rigó János doktor úrral, akinek elmondtam a tüneteim és azonnal be is fektetett a Semmelweis Egyetem I. számú szülészeti és nőgyógyászati klinikájára, azzal, hogy HELLP szindróma gyanú merült fel.

2017. május 13-án született meg a kislányom a 30. terhességi héten preeklampszia és HELLP szindróma szövődmények miatt sürgősségi császármetszéssel. Hogy az életet kaptuk mindketten Rigó János professzortól és csapatától? Ez nem kérdés. Hogy milyen szoros megfigyelését igényeltünk és mennyire gyorsan kellett helyesen dönteni, azt misem bizonyítja jobban, minthogy május 12-én pénteken este 9 kor előtörő újabb gyomor fájdalom és mellé 190-es vérnyomás ellenére a labor eredmények nagyjából rendben voltak, amikor is már kezdhettünk volna megnyugodni, hogy gyógyszereléssel esetleg még tovább húzható ez a terhesség, azonban a pár óra múlva ismét visszatérő fájdalom után az újabb labor eredmények már sajnos nem adtak több időt. Összesen a 2 labor vizsgálat között 7-8 óra telt el, ennyi idő alatt dőlt el minden. A májfunkcióim nagyon megemelkedetek, a trombocyta számom pedig 45 ezerre csökkent (150-400 ezer között a normális tartomány). Ezen az éjszakán szinte minden percben velem volt valaki, a vérnyomásom folyamatosan mérték, a kislányomra megszakítás nélkül figyeltek, vigyáztak, mindenről tájékoztattak, egyszerűen VELÜNK voltak.

Több, mint valószínű, hogy a HELLP szindróma okán, de Nóra extra kis súllyal 990 grammal született, így 6 hetet töltött a klinika Neonatális Intenzív Centrumában (NIC), ahol gondozták, vigyáztak rá és mindent megtettek azért, hogy most mosolygós, egészséges „nagylány” legyen.

A történtek lelki megterheléséről egy külön cikket talán könyvet is lehetne írni, de mindenképpen objektíven szerettem volna leírni, tényekkel, azt, hogy amikor az életről, születésről gondolkozunk, akkor azt kell mérlegelnünk, ha bármilyen kockázat felmerülne a terhesség és a szülés folyamán, hol van a kismama és gyermeke a legjobb kezekben, a legnagyobb biztonságban, akkor csakis a Semmelweis Egyetem I. számú szülészeti és nőgyógyászati klinikáját válasszák, mert mind szakmailag, mind emberileg ott van olyan orvosi és támogató gárda, akik esélyt adhatnak nekünk.
Amíg én élek biztosan nem tudom meghálálni professzor úrnak azt, amit értünk tett. Nóra születése után jöttem rá igazán arra, hogy milyen érzés hálásnak lenni, főleg egy másik embernek. A kislányom, amint olyan fejlettségi korba ér mindent tudni fog a születése körülményeiről és élete első hat hetéről.

A történet lezárásaképpen annyit szeretnék még leírni, hogy amikor terhes voltam és ilyen vagy hasonló történetekről hallottam, olvastam, minden esetben „a velem úgysem történhet ilyen” fordulat volt bennem. Ez nem igaz. Nem tudom mi alapján történik a leosztás, de bármikor bárkivel megtörténhet, a preeklampszia és a HELLP sem válogat és életveszélyes mind az anyára, mind a babára nézve.

 

Virágné dr. Gáspár Kinga

 

Kérjük adományozzon Ön is telefonhívással vagy SMS küldésével 250 Ft-ot, és támogassa az Alapítvány munkáját.
SMS adományozás esetén az adományozók kapnak egy standard válaszüzenetet, mely a így néz ki:
“A Korszerű Szülészetért és Nőgyógyászatért Alapítvány köszöni adományát. Programjukról tájékozódhat a www.adhatvonal.hu
oldalon.”
Az adományozás menete:
Telefonhívás esetén: először hívja a 13600 telefonszámot, majd kérjük üsse be a 15 kódot.
SMS: 15 ( szöveghez)……. és küldje el üzenetét a 13600 telefonszámra.
Hírességek videós felhívása (Fábián Juli, Mahó Andrea, Árpa Attila, Edvin Marton, Mohamed Fatima, Bebe, Tápai Szabina, Kucsera Gábor és Bárány Anna közreműködésével): https://www.youtube.com/watch?v=rq8NQFq35EI
Korszerű Szülészetért és Nőgyógyászatért Alapítvány
1088 Budapest, Baross u.27
Adószáma: 18196762-1-42
Bankszámlaszám: Magnet Bank 16200106-11575698
Bankszámlaszám: OTP 11708001-20557841
Bővebb információk: www.anokert.hu

  • Már egyetlen hívásával támogathatja A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt
    • Már egyetlen hívásával támogathatja A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt

    • Watch Video