Mit és mennyit igyon a baba 1 év alatt?

Iced lemon tea with lemon on top of glass

 

A víz létfontosságú az emberi szervezet számára, hiszen szükséges az anyagcsere folyamatokhoz és ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön.A kisbabák még nem tudják felénk jelezni, ha szomjasak, ezért fokozott figyelmet igényelnek és folyamatosan biztosítani kell számukra folyadékot és kínálni kell őket.

Ahhoz, hogy meghatározzuk a szükséges folyadékmennyiséget a gyermekek testsúlyát kell alapul vennünk. Az első félévben kg-onként 150ml folyadékra van szüksége egy nap alatt. Pl: 6x150ml = 900ml napi folyadékszükséglet.

Az első fél évben az anyatej a legoptimálisabb folyadék a gyermek számára. Ezen kívül nincs szükség egyéb folyadékra. Még nagy melegben is fedezi a folyadékigényt. A válasz egyértelmű az első időszakra. Anyatejen kívül ne igyon semmit.

Amennyiben tápszerrel táplálod a babát, ugyanazok a szabályok érvényesek.

De mi a helyzet a 6 hónapos kor után?
Iced lemon tea with lemon on top of glass

Ekkor kezdődik a hozzátáplálás. Az anyatej mellet már pépes állagú ételek is helyet kapnak. Ugyan ezek tartalmaznak folyadékot, de érdemes étkezés után néhány korty folyadékkal megkínálni. Elsőként a vízzel kezdjük, hiszen íztelen és nincs kalóriatartalma. Ügyeljünk arra, hogy étkezés utánra időzítsük az itatást.
Forralt víz, babavíz de a ClearWater is ideális választás lehet.  A mennyiséget illetően, ekkor is a baba testsúlyából indulunk ki. A 7-9 hónapos baba folyadékszükséglete 125-124ml/kg/napa 10-11 hónaposoké pedig 110-125ml/kg/nap.

Ezek alapján az életkornak megfelelő táplálás mellett a folyadékigény:

6 hónapos korban egy 8 kg súlyú baba esetén átlagosan 1-2 dl,
7 hónapos korban egy 8-9 kg súlyú baba esetén átlagosan 1-2 dl,
8 hónapos korban egy 8-9 kg súlyú baba esetén átlagosan 3-4 dl,
9 hónapos korban egy 9 kg súlyú baba esetén átlagosan 3-4 dl,
10 hónapos korban egy 9-10 kg súlyú baba esetén átlagosan 5-6 dl,
11 hónapos korban egy 9-10 kg súlyú baba esetén átlagosan 6-8 dl körül alakul.

Forrás: Nutriklub.hu – https://www.nutriklub.hu/baba-0-12-honapos/taplalas-szeklet-bukas/mit-mennyit-igyon-baba-1-ev-alatt-bf/