KRIO Családi Őssejtbank – Tájékoztató

krio_brosura-b1

A születéskor gyűjthető őssejtekről, felhasználási lehetőségükről, valamint a KRIO Intézet szolgáltatásairól

golyavaro      mnl     krio-pop-up_1600_kzs-program      krio_utmutato

krio-kreativ_ajandekkartya     krio_konferencia plakát_A3     Krio_szórólap_duplabiztonsag_4.sikeres_148x210.indd     Krio_szórólap_duplabiztonsag_4.sikeres_148x210.indd

FB_posztkép_nyeremenyjatek     Orvos tájékoztató_A5.indd     Orvos tájékoztató_A5.indd

KRIO Családi Őssejtbank

A KRIO Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. 2004 óta végzi köldökzsinórvér eredetű őssejtek fagyasztását és hazai tárolását. Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankjaként jelenleg több mint 40 000 család számára tárol köldökzsinórvér őssejt mintát. A köldökzsinórvér minták AABB (Advancing Transfusion and Cellular Therapies Wordwide) akkreditált laboratóriumban kerülnek feldolgozásra és fagyasztásra.
A KRIO Családi Össejtbankban feldolgozott mintákból Magyarországon már több őssejt transzplantációra került sor, amely az érintett gyermekek teljes gyógyulását eredményezte.

A KRIO Intézet Zrt. Európa egyik legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord Csoportnak a tagja.

  • – jelenlét Európa 20 országában
  • – saját őssejtterápiás központ
  • – több mint 150 000 tárolt minta
  • – több mint 700 megvalósult őssejt-transzplantáció
  • – együttműködés több mint 1100 európai kórházzal

 

Születéskor gyűjthető őssejtek

Köldökzsinórvér eredetű őssejtek
A köldökzsinórvérben a vérképző őssejtek a meghatározó sejtformák, melyek a vér sejtes elemeivé érnek a fejlődésük során. Emellett kisebb mennyiségben más őssejtek is jelen vannak pl. mesenchymális őssejtek vagy azok, amelyekből az erek falának egyes sejtjei képződnek. Klinikai vizsgálatok igazolták gyakorlati jelentőségüket elzáródott érszakasz által ellátott terület vérellátásának javításában, illetve infarktust követően.
Köldökzsinórvér eredetű őssejteket jelenleg mintegy 80 féle betegség gyógyítására használnak és ez a szám folyamatosan növekszik. A mindennapi klinikai gyakorlatban – a csontvelő alternatívájaként – rutinszerűen alkalmazzák vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegségek (pl. leukémiák, anaemiák), egyes immunhiányos betegségek, valamint anyagcserezavarok kezelésére.
A betegség jellege határozza meg, hogy a saját sejtek visszaadására kerül sor (autológ transzplantáció) vagy szükség van idegen donorra (allogén transzplantáció).

Köldökzsinór szövet eredetű őssejtek
A köldökzsinór Wharton-kocsonyájából nyerhető mesenchymális őssejtek olyan sejtek, amelyek elsődlegesen porc-, csont-, zsírszövet képződés irányában elkötelezettek, emellett azonban jelentős kutatóközpontok sikeresen alakítják őket egyéb sejttípusokká, pl. szívizomsejtté, idegsejtté.
Az eddigi klinikai kísérletek eredményei azt mutatják, hogy a mesenchymális őssejtek jól szaporíthatóak és hatékonyan segítik a köldökzsinórvérből vagy csontvelőből származó vérképző őssejtek megtapadását és jelentősen csökkentik a kilökődés kockázatát.

Önálló alkalmazásuk általános gyulladás­csökkentő tulajdonságukra épül, pl. a GvHD (transzplantáltaknál fellépő súlyos kilökődési válasz) és egyes autoimmun betegségek (Crohn-betegség, rheumatoid arthritis, 1-es típusú diabetes mellitus, sclerosis multiplex) kezelésében.

Placentából gyűjtött köldökzsinórvér őssejtek
A köldökzsinórvér gyűjtését követően a placentában maradó vér értékes vérképző őssejteket tartalmaz, amelyek kinyerése jelentősen növelheti a gyűjtött köldökzsinórvér terápiás értékét.

Őssejt-transzplantációk itthon és külföldön

őssejt-transzplantációk típusai_diagram

Jelenleg a világ egyes országaiban a gyermekkori őssejtbeültetések csaknem harmadát köldökzsinórvérből nyert őssejtekkel végzik. Magyarországon 1988 óta végeznek őssejt-transzplantációt. Hazánkban jelenleg öt őssejttranszplantáció centrum működik, ahol évente kb. 8-10 köldökzsinórvér transzplantáció történik gyermekek gyógyítására. A jelenlegi statisztika szerint a születendő gyermekek csak kb. 7-8%-nak vetetik le és tároltatják el az őssejtjeit. A gyűjtés elmaradásának oka többnyire a tájékoztatás hiánya, pontatlansága vagy elavult információk közlése.

 

 

Acut myeloid leukémia (AML)
Acut lymphoid leukémia (ALL)
Krónikus myeloid ­leukémia (CML)
Non-Hodgkin-lymphoma (NHL)
Myelodysplasiás szindróma (MDS)
Súlyos csontvelői elégtelenség (BMF)
Haemoglobinopathiák súlyos formái
Súlyos kombinált immundefektus (SCID)
Wiskott Aldrich­szindróma (WAS)
Súlyos leukocita adhéziós deficientia
Krónikus granulomatosis
X kromoszómához kötött lymphoproliferativ szindróma
Osteopetrosis
Lizoszomális raktározási betegségek súlyos formái
A felsorolásban döntő többségben allogén transzplantációk szerepelnek, de például szolid tumorok (neuroblastoma, medulloblastoma, Ewing-sarcoma), valamint lymphomák és autoimmun betegségek esetén autológ transzplantáció is lehetséges egyedi elbírálás alapján.

Családi köldökzsinórvér program a rák gyógyításáért

bigstock-Happy-Kid-Girl-Hugging-Pregnan-66936184A KRIO Intézet 2009-ben azzal a céllal hozta létre Családi köldökzsinórvér programját, hogy olyan családokat támogasson a születendő testvér köldökzsinórvér eredetű őssejtjeinek tárolásával, ahol az idősebb gyermek vérképzőszervi rendellenessége szükség esetén kezelhető lenne őssejtekkel. Családi anamnézis és orvosi dokumentációk alapján az Intézet orvosi bizottsága dönt a programban való részvételről.

A program keretében a köldökzsinórvér, illetve a placentaeredetű köldökzsinórvér és a köldökzsinór feldolgozása és a minták 5 évig történő tárolása ingyenes.
A Családi köldökzsinórvér programban eddig több mint 27 család került be. A megvalósult sikeres transzplantációk történetét az Intézet honlapja részletesen bemutatja.

Transzplantációs csomag

Intézetünk visszamenőleg is segít a transzplantáció alkalmával felmerülő költségek csökkentésében.
A csomag tartalma:

– ingyenes HLA teszt
– ingyenes kiszállítás a transzplantáció helyére az EU-n belül
– ingyenes konzultáció a beavatkozást végző transzplantációs szakemberrel
– ingyenes CD34 és CD45 meghatározás a tárolt mintából a transzplantáció előtt
– ingyenes WBC és életképesség meghatározás a tárolt mintából a transzplantáció előtt
fennmaradó tárolási díj visszafizetése
– 25 000 EUR kompenzációs hozzájárulás, amennyiben az őssejt felhasználása bizonyíthatóan az Intézet tevékenységéhez köthető ok miatt sikertelen.

A Transzplantációs csomagot minden ügyfelünknek – csomagválasztástól függetlenül – díjmentesen biztosítjuk.

Kapcsolat

Központi elérhetőségünk:
telefon: +36 1 416 7453, +36 1 414 0130
E-mail: info@krio.hu
Web: www.krio.hu
Székhely: 1026 Budapest, Kelemen László u. 12.