Szerző: Dr. Joó József Gábor

Dr. Joó József Gábor
Kérem támogassa Ön is a A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt - 1088 Budapest, Baross u.27 - Adószáma: 18196762-1-42 - Bankszámlaszám: Magnet Bank 16200106-11575698 - Bankszámlaszám: OTP 11708001-20557841

A méhnyakrák szűrése

A női nemi szervek harmadik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése a méhnyakrák. Magyarországon évente kb. 600 nő hal meg e súlyos betegségben, mely a női nemi szervi rákok 10-12 %-át teszi ki. A rákszűrés kiterjesztése miatt az utóbbi évtizedben előfordulási gyakorisága csökken, a veszélyeztetett életkor azonban sajnos az egyre fiatalabb korosztály felé tolódik el.

Bővebben

Méhszájseb

A méhszájseb gyűjtőfogalom, a köznyelvben használt elnevezése a nőgyógyász által a méhszájon látható elváltozásoknak.
A legtöbb esetben jóindulatú, banális elváltozásról van szó. Orvosi elnevezése ectropium, melynek lényege, hogy a méh üregét fedő szőlőfürtszerű hengerhámszövet kiterjed a méhnyak laphámszövetére. Ez például élettani elváltozás veszélyek nélkül.

Bővebben

Méhnyakrák

A méhnyakrák leggyakrabban a 40 év feletti nőknél alakul ki, Magyarországon évente ezernél is több új beteget regisztrálnak. A méhnyakrák korai diagnosztizálására hatékony módszerek állnak rendelkezésre, a kezelés lehetőségei a sebészi, a sugaras és a gyógyszeres terápia oldaláról maradéktalanul biztosítottak.

Bővebben

Edwards-szindróma: a 18-triszómia

A 18-triszómiának vagy Edwards-szindrómának nevezzük a 18. emberi kromoszóma számfelettiségével (kettőnél több) járó kromoszómális fejlődési rendellenességet. Előfordulási gyakoriságát tekintve minden 3000 élveszülésre jut egy Edward-szindrómás újszülött. Lányokban közel 3-szor gyakrabban fordul el?, mint fiúkban.

Bővebben

A Down-kór szűrésére szolgáló módszerek

Kombinált teszt

A terhesség 10-14 hete között, optimálisan a 12. héten, anyai vérből egy hormon- és egy fehérje szintjét határozzuk meg (hCG és PAPP-A), továbbá ultrahangvizsgálatot végzünk, melynek során elsősorban a magzat ülőmagasságát (CRL) és tarkóredő vastagságát (NT) mérjük.

Bővebben

Down-kór

A Down-szindróma (vagy Down-kór) egy veleszületett kromoszóma-rendellenesség, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. A kórkép lényege, hogy a 21. chromosomából egy harmadik számfeletti példány is kialakul. A rendellenességet a jellegzetes külső jegyek felett középsúlyos értelmi fogyatékosság jellemzi.
Külső jegyek:

Bővebben

A LEGGYAKORIBB NŐGYÓGYÁSZATI FERTŐZÉSEK

Nőgyógyászati fertőzések diagnosztikájában alkalmazott vizsgálatok közül a lactobacillus flóra megítélésére mind vizsgálóasztal melletti módszer, mind a mikroszkópos vizsgálat hozzáférhető. A hüvelyváladék pH-jának meghatározása a beteg vizsgálata kapcsán elvégezhető differenciáldiagnosztikai módszer. A hüvelyváladék kémhatása emelkedik (lúgos irányba mozdul el), ha a domináns bakteriális flórát jelentő lactobacillusok háttérbe szorulnak.

Bővebben