Amit egy nőnek az endometriózisról tudnia kell

Dr. Csibi Noémi

Dr. Csibi Noémi
I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Milyen gyakori az endometriózis? Milyen formái vannak?

Az endometriózis a termékeny korú nők körülbelül 10%-át érintő betegség, amely a krónikus kismedencei fájdalomban szenvedő betegek 50-70%-ában, a fájdalmas menstruáció által súlytottak 80%-ában fordul elő.

A betegségnek több megjelenési formája ismert, melyek közül leggyakrabban a hashártya felszínes felrakódásaival és a petefészek csokoládécisztájával találkozunk. A legsúlyosabb forma a mélyen infiltráló endometriózis (DIE), mely esetén a csomók a hashártya felszíne alá minimum 5 mm-es mélységbe terjedve a hashártya alatti kötőszövet, és akár a kismedencei szervek érintettségéhez is vezethetnek. A leggyakoribb mélyen infiltráló forma a hüvely és a végbél közötti kötőszövetes térben elhelyezkedő mélyen infiltráló csomó. Ezzel összefüggésben vagy tőle függetlenül endometriózis a hüvelyfal, a végbél, a vastagbél, illetve ritkábban a húgyhólyag és a húgyvezeték falában is előfordulhat. A vakbél és a vékonybél, illetve a rekeszizom ritkábban érintett.

Milyen tünetei vannak az endometriózisnak?

A betegség kiterjedésének mértéke és az általa okozott panaszok súlyossága között nem egyértelmű az összefüggés. Apró felrakódások is okozhatnak kifejezett tüneteket, míg súlyos, szervérintettséggel járó mélyen infiltráló endometriózis is járhat jellegtelen, enyhe tünetekkel, illetve akár teljes panaszmentességgel. Általánosságban elmondható, hogy a menstruáció kapcsán, illetve attól függetlenül jelentkező kismedencei fájdalom az endometriózis igen gyakori, jellegzetes tünete. A betegség előfordulási helyétől függően ezeken túl fájdalmas szexuális élet, széklet- és vizeletürítés, továbbá menstruáció során jelentkező véres széklet-, vagy vizeletürítés is megjelenhet. A fájdalom mellett az endometriózis a betegek közel 50%-ában meddőséggel is társul és a fennmaradó betegek jelentős részére is csökkent fogamzóképesség jellemző. Ennek hátterében egyrészt anatómiai (a betegség következtében kialakuló petevezeték-elzáródás), másrészt egyéb okok (a méhnyálkahártya-, illetve a petevezeték működést, továbbá a petesejtek és a preembryo minőségét kedvezőtlenül befolyásoló környezet) állhatnak.

Hogyan diagnosztizáljuk a betegséget?

Az endometriózis diagnosztikáját a (laparoszkópos) műtét során látott kép és szövettani vizsgálat jelenti. A kivizsgálás során az a célunk, hogy a lehető legtöbb információt nyerjünk a betegség kiterjedéséről. Ezért a rutin nőgyógyászati vizsgálaton és a hüvelyi ultrahang vizsgálaton túl az endometriózis feltételezett elhelyezkedésétől függően hasi és kismedencei MRI-t, esetleg vastagbél-, illetve húgyhólyagtükrözést is végzünk. Az endometriózis valódi diagnózisa azonban napjainkban is a műtét, és előfordul, hogy a laparoszkópia során a kivizsgálás alapján vártnál súlyosabb vagy enyhébb betegséggel találkozunk. Mindezeknek következményeként, amennyiben műtétre készülünk, nélkülözhetetlen a műtéti beavatkozás kiterjedésének, a műtét a páciens számára elfogadható radikalitásának megbeszélése.

Hogyan kezelhetjük az endometriózist?

Az endometriózis kezelése lehet műtéti, vagy gyógyszeres, illetve a kettő kombinációja. A választott terápia a beteg döntésének függvénye, ám a javasolt orvosi ellátást a páciens panaszai, a betegség feltételezett kiterjedése és gyermekvállalási szándéka döntően befolyásolja. A korábban említetteknek megfelelően a műtét előtti konzultáció jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Lényeges tudni, hogy a műtét önmagában nem mindig jelent végérvényes megoldást. Sajnos az endometriózis egy kiújulásra hajlamos betegség, ezért a kiújulás esélyének csökkentése céljából hosszútávú gyógyszeres kezelést javaslunk. A rendszeres kontrollvizsgálatok során az a célunk, hogy a gyógyszeres kezelés során fellépő mellékhatásokat, illetve a betegség esetleges kiújulását mihamarabb észleljük. Tekintettel a betegség krónikus voltára, a páciens folyamatos követését, az őszinte orvos-beteg komminukációt rendkívül fontosnak tartjuk.

 

1. ábra. Fehér, illetve fekete endometriotikus felrakódás a hashártyán
 

 

2. ábra. Mélyen infiltráló endometriózis a spatium rectovaginaléban (“spatiumcsomó”)

 

  • Már egyetlen hívásával támogathatja A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt
    • Már egyetlen hívásával támogathatja A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt

    • Watch Video