Ahol az anyai akarat és a szakértelem találkozik: SOTE 1. női klinika.

2_1024x768

 

Engedjék meg, hogy megosszam Önökkel az én történem.

Kezdeném a legelején. 2007. őszén egy teljesen zavartalan várandóságot követően, egy egészséges kislánynak adtam életet és már akkor elhatároztuk a férjemmel, hogy egy gyerek nem gyerek és még legalább egy testvért szeretnénk.

Az álmunk igen gyorsan teljesülni látszott, amikor 2008. februárjában ismét két csík jelent meg a terhességi teszten. Az örömünket tetézte, hogy az új jövevény egy kisfiú. Teltek a hetek és minden ment a maga útján. A terhesség 17. hetében viszont egy napon erős vérzés kezdődött. Gyorsan bementünk a kórházba. Itt emelném ki, hogy nem Budapesten, hanem vidéken lakunk és a helyi kórházba rohantunk. Tele voltam félelemmel és rettegéssel, amik sajnos nem voltak alaptalanok. 3 nap múlva az én várva várt kisfiam elhagyott minket és angyallá vált. Megkezdődött a gyász időszaka, ami senkinek nem kívánok. Néhány hónap elteltével ismét döntést hoztunk és újra elkezdtük megvalósítani a terveinket. Nem kellett sokat várni. Mivel az első fiú után nem derült ki semmi és az orvosunk azt mondta, ami a mai napig a fülembe cseng „ kétszer csalánba nem üt a mennykő” (azóta ezt a mondatot hallani sem akarom) nyugodt szívvel kezdtük a terhességet Gondoltuk kétszer nem történhet meg ugyanaz. Hát nem így lett. A 2. kisfiam ugyan úgy távozott, mint az első, a terhesség 22-23. hetében. Dühös és mérges voltam, hogy ez így és velem történik meg. Harmadszorra is anya lettem, mégis csak egy gyermekem volt.

1

Erős nő vagyok és nem szoktam feladni az álmaim. 2 év várakozás után ismét vállaltam a kockázatot. Nem is tehettem másként, mert hiába teltek az évek a fájdalom nem múlt el.

  2014-ben ismét eljött a gólya. Akkor már saját kutatásomnak köszönhetően sejteni véltem miért mennek el a gyermekeim. Sajnos az orvosom nem úgy látta a helyzetet ahogy én. Szóbahoztam a méhszájzáró műtétet, de elutasítást kaptam, mivel ez a módszer már elavult.  A terhesség ugyanúgy zajlott, mint korábban gond nélkül kezdődött, majd egy rutinvizsgálat alkalmával a 26 héten kiderült, hogy a méhszáj 3 ujjnyira nyitva és a magzatburok kibojtosul. A hullámok csapkodtak a fejem felett és én nem tehettem mást, csak imádkoztam, hogy ne történjen meg ismét. Az orvosok a lehető legjobb döntést hozták meg és átszállítattak vidékről a SOTE I. női klinikára.

2 nap szülőszobai várakozás után bérbevettem az első emeleti 12-es szoba ágyát pontosan 10 hétre. Ez az ágy jelentette az utat vágyaim eléréséhez. A szobatársaim többsége ugyancsak hosszútávra kerültek be az intézmény fali közé. Az ágyakból nem volt felugrálás. Kizárólag mosdóba lehetett kimenni. Akik felkelhettek azok bebizonyították az összefogás erejét. Ahol tudtak, ott segítettek.  A terhességet végül a 36 hét 5. napjáig tudtam hordani, ami biztos érzik nagyon nagy teljesítmény. Ekkor született meg a kisfiam Noel. Egészségesen és gyönyörűen jött a világra. Ez viszont nem csak rajtam múlott, hanem azon a szakértelmen, ami akkor és ott engem körülölelt.

Ha azt gondolnák, hogy itt megálltunk, hát tévednek :D. Tavaly augusztusban született döntésünk eredményeként ismét gyermekáldást terveztünk, aminek eredményeként szeptemberben megfogant 2. kisfiúnk Zalán.  Persze, ahogy már a fentiek is mutatják nem mentek simán a dolgok. Amit kiokoskodni sikerült az ismét valóra vált. Cervix inkompetencia miatt igen korán elkezdett kinyílni a belső méhszáj. A lakhely szerinti orvosommal megbeszéltük, hogy decemberben méhszájzáró műtétet csinál, de a végén egy kis vérzés miatt és a méhlepény helyzete miatt nem vállalta. Kerestem alternatív megoldást (Arabin pesszárium), de a végén úgy döntöttem, hogy ahol megmentették Noelt (SOTE 1.), ott biztos segítenek megmenteni Zalánt is. Némi telefonálgatást követően jutottam Alasztics Bálint doktor úrhoz, aki az előzményekre való tekintettel és az előzetes vizsgálatok alapján vállalta a méhszájzáró műtét elvégzését. A műtétre januárba került sor. Ami nagyon fontos a beavatkozás előtt és után is éreztem a törődést, ami egy aggódó nő számára nagyon fontos. A műtét jól sikerült viszont görcsök miatt a 27 héten ismét felkerültem a SOTE I. nőire. Kezdetét vette 9 hét megpróbáltatás, ami nem csak nekem volt nehéz, hanem az otthon hagyott férjemnek és a rábízott 9 és 2 éves gyermekeimnek.

Lassan elkezdtek telni a napok a terhes osztály 11-es szobájában a 2-es ágyon. Ahogy ez lenni szokott volt sok vidám pillanat és sok-sok sírás, de az eredmény ismét meglett a szakmai hozzáértésnek köszönhetően. 2017.05.23. -án megszületett 3. gyermekünk Zalán. Egészségesen, éretten a terhesség 37. hetében a cercelage varrat eltávolítását követően 2 órán belül.

A fentiek az én kálváriám és az én megpróbáltatásom olvashatták, de a fiaim ma nem lehetnének velem és nem lenne csodaszép családom, ha nincs egy olyan hely ebben az országban, ahol magas színvonalon folyna a nők és gyermekeik megmentésének a munkája. Igen kérem, ez a SOTE I. számú női klinikája, ahol a női akarat és a szakértelem szorosan összefonódik.

Az ódon falak között olyan munka folyik, amik csak azok érthetik, akik már átlépték az épület küszöbét. A régi épület minden zugában rend és tisztaság uralkodik. Akárhányszor érkeztem az intézményben rögtön nagy odafigyeléssel és összefogással kezdtek gondoskodni rólam és a még meg sem született gyermekemről. Az orvosok, a szülésznők mindig nagy tisztelettel fordultak felém és a többi beteg felé is.

Az első emeleten található a terhes osztály. Minden ott dolgozó szülésznő kedves, segítőkész.  Bármikor bárkinek valamilyen apró panasza is volt, ők ott álltak az ágy mellett és készségesen segítő kezet nyújtottak. Az osztályt vezető Zsuzsa főnővér egy karakán, erős hölgy, olyan nagy szívvel, amit szavakkal kifejezni sem lehet. Ő az az ember, aki külső szemlélőként összetart mindent. Erős kézzel irányítja az embereket és fogja össze az osztály életének minden apró rezdülését. A betegek őt megkereshetik bármivel és ha olyan a helyzet egy emberként áll mindenki mellett.

Az egyes szobákhoz saját, mi úgy hívtuk „szobaorvos” tartozik. Abban a szobában, ahol az idén feküdtem Alasztics Bálint volt a szobaorvos és még másik 3 szobába is. Ő volt az az orvos, aki januárba a cercelage műtétet is elvégezte nálam. Jó érzés volt, amikor reggelente első ébredésünkből már az ágyunk mellett állt és mindig mosolygósan megkérdezte, hogy vagyunk. Végig hallgatta az előző napi történéseket és panasz esetén azonnal segítségünkre sietett.

Az osztályvezető főorvos Garamvölgyi Zoltán is mindig kedves volt és naprakészen tudta, hogy kivel mi történik, kinek, hogy változik, vagy éppen nem változik az állapota. szakmailag is kiemelkedő a munkássága, hiszen bármi történt, ő rögtön mondta a megoldást. Szinte mindennap volt egy kedves szava vagy számunkra vicces megnyilvánulása, ami valljuk be, szint visz az ember életében, amikor tartósan fekszik egy ágyban.

Naponta többször is vizit volt az osztályon. A szobaorvos, majd az osztályvezető főorvos jött a főnővérrel. Mindig kedvesek és figyelmesek voltak. Amit még nem hallottam más kórházról, de minden nap Professzori vizit volt Rigó doktor úrral, aki mindig pontosan tudta, hogy ki milyen állapotban van, vagy milyen beavatkozáson/vizsgálaton volt túl az elmúlt napon. Azt hiszem ez nagy szó, hiszen egy emberfeletti teljesítmény egy ekkora intézményt irányítani, műteni, vizsgáztatni és még az osztályokon lévő betegekről naprakésznek lenni.

Baj esetén nővérhívó megnyomását követően másodpercek alatt ott termettek az ember mellett és kezdték a szükséges beavatkozásokat. 9 hét alatt egyszer használtam ezt az eszközt, de pillanatok alatt több szülésznő és orvos állt az ágyam mellett többek között az intézmény vezető Rigó professzor úr is, pedig csak némi szédülésről volt szó, vagyis hát éppen úgy döntött a szoba, hogy erőteljes spirális mozgásba kezd. 3 nővér szaladt az egyik a vérnyomásmérőt hozta, a másik a vércukorszintet ellenőrizte, a 3. már szúrta is a vénát. Ugyanakkor az osztályon lévő valamennyi orvos jött és rögtön konzultáltak, hogy mi történhetett. 5 perc leforgása alatt meg volt a rosszullét oka és megkezdődött a terápia. Infúzió bekötve, helyzet stabilizálva. Nem volt és nem lett komoly gond, de akár lehetett is volna, de gyors reagálásnak köszönhetően ez nem így történt.

A végén kiemelném Dr. Alasztics Bálintot, aki nálam a szülést is levezette. A 37. héten került sor a cercelage fonal eltávolítására, ami nem volt egyszerű menet, de nagyon szépen és fájdalommentesen megoldotta. A vajúdás időszakában szinte végig velem volt, de amikor el kellett mennie vizitre a lelkemre kötötte, ha bármit érzek, bármi van, addig csörgessem a telefonját még meg nem jelenik. 😀 A szülés nagyon gyorsan lezajlott és külön szimpatikus volt, hogy előre mindent megbeszélhettem vele (gátvédelem stb) és ez jellemezte az osztályon lévő munkáját is. Ezerszer és ezerféle képen kérdeztünk néha talán banális hülyeségeket, de ő mindig készségesen, laikus számára érthető módon magyarázta el a dolgokat. Sok orvosból manapság hiányzik ez az emberség, benne viszont meg van, ami kell ehhez a szép szakmához. A szülés követően többször bekukkantott hozzám és gyönyörű kisfiamhoz a gyermekágyra és figyelemmel kísérte az állapotunkat. Hozzáállása és szakmai képzettsége minden elismerést megérdemel.  Személyében olyan szakmáját szerető és magas szinten végző orvost ismertem meg, akinek életem végégig hálás leszek. Itt emelném ki Németh Nedda odaadó munkáját is, amit a szülésem alatt végzett. Kedves volt és szakmailag kifogásolhatatlanul, teljes szívvel végezte a munkáját.

Lehet van, aki talál bizonyos dolgokat, amik kifogásolhatók, de egy kórház sosem lesz luxus szálloda és az orvos is csak akkor tud megtenni mindent, ha a beteg együttműködő. Ennek ellenére történhetnek tragédiák. A SOTE számomra akkor is az a hely marad már a világon, Ahol az anyai akarat és a szakértelem találkozásából gyermekáldás válhat valóra és családok születhetnek.

A fentiek az én történetem és az én tapasztalatom a SOTE I. számú női klinikájáról és ha még egyszer szülnék ismét nyugodt szívvel fordulnék a klinika bármelyik orvosához, mert tudom, hogy ott jó kezekben lennénk.

Köszönöm nekik ezúton is odaadó munkájukat!

 

Kérjük adományozzon Ön is telefonhívással vagy SMS küldésével 250 Ft-ot, és támogassa az Alapítvány munkáját.
SMS adományozás esetén az adományozók kapnak egy standard válaszüzenetet, mely a így néz ki:
“A Korszerű Szülészetért és Nőgyógyászatért Alapítvány köszöni adományát. Programjukról tájékozódhat a www.adhatvonal.hu
oldalon.”
Az adományozás menete:
Telefonhívás esetén: először hívja a 13600 telefonszámot, majd kérjük üsse be a 15 kódot.
SMS: 15 ( szöveghez)……. és küldje el üzenetét a 13600 telefonszámra.
Hírességek videós felhívása (Fábián Juli, Mahó Andrea, Árpa Attila, Edvin Marton, Mohamed Fatima, Bebe, Tápai Szabina, Kucsera Gábor és Bárány Anna közreműködésével): https://www.youtube.com/watch?v=rq8NQFq35EI
Korszerű Szülészetért és Nőgyógyászatért Alapítvány
1088 Budapest, Baross u.27
Adószáma: 18196762-1-42
Bankszámlaszám: Magnet Bank 16200106-11575698
Bankszámlaszám: OTP 11708001-20557841
Bővebb információk: www.anokert.hu

  • Már egyetlen hívásával támogathatja A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt
    • Már egyetlen hívásával támogathatja A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt

    • Watch Video